Kako se odklopiti?

Te dni se veliko govori o "pravici do odklopa", saj morajo delodajalci do sredine novembra sprejeti ukrepe, ki zaposlenim omogočajo izrabo te pravice. Tako bo tudi formalno urejena pravica delavca, da med prostim časom ni izpostavljen službenim klicem, sporočilom in drugim delovnim obremenitvam. Ta pravica sicer ni nova, saj je vgrajena že v osnovni dogovor med zaposlenim in delodajalcem, ki med drugim določa delovni čas in delovne naloge zaposlenega, a je zakonodajalec presodil, da je treba to pravico še dodatno utrditi z nekaj podzakonskimi akti, pravilniki in obvestili.

dr. Matjaž Prusnik
Datum objave: 25. 09. 2024

Odklop od stresa, ki ga številni zaposleni doživljajo zaradi občutka, da morajo biti nenehno na razpolago delodajalcu, je vsekakor nujen. Pa bomo zaradi dodatnega administriranja kaj bolj odklopljeni? Ker ljudje nismo elektronske naprave, ki jih po uporabi lahko povsem izklopimo, običajno o službenih zapletih premišljujemo tudi, ko ne zvonijo telefoni in ne prebiramo elektronske pošte. Prav tako bodo neetični delodajalci še vedno našli način, kako zaposlenemu vcepiti občutek, da med delovnim časom ni naredil vsega, kar se od njega pričakuje.

Prav tako ne bodo zaradi ostrejše zakonodaje nič bolj odklopljeni številni samozaposleni in poslovodje poslovnih subjektov, teh je v Sloveniji okoli 250 tisoč oziroma okoli četrtina aktivnega prebivalstva. Za njih odklop pogosto pomeni tudi poslovni potop. Sicer pa se zdi, da številni, ki jih brez mobilnega telefona v žepu in vpetosti v socialna omrežja napade občutek tesnobnosti, za pravi odklop potrebujejo veliko več kot le izklop komunikacije z delodajalcem.

Kaj pa računovodje? Ko sem o tej pravici govoril s kolegi, sem bil deležen le ciničnih nasmehov in pikre pripombe, da se bodo zakonodajalci takoj po objavi sprememb davčnih predpisov v zadnjem letošnjem uradnem listu odklopili. Mi, ki jih bomo na začetku januarja morali začeti izvajati, pa se bomo priklopili.

AKTUALNA ŠTEVILKA


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS