Pomembnost kot ključni računovodski koncept

Pri pripravi računovodskih izkazov je treba dati prednost pomembnim informacijam, ki pa se v množici nepomembnih lahko izgubijo ali jih bralec težko prepozna. Kaj je pomembno, določi organizacija v internih aktih, pri tem pa upošteva potrebe uporabnikov računovodskih izkazov. Natančnih smernic za matematični izračun praga pomembnosti ni, zato odločitev o tem vključuje strokovno presojo tistih, ki izkaze pripravljajo in so zanje odgovorni.

Kako organizacija pripozna posle dajanja denarnih sredstev v upravljanje

Organizacije presežkov denarnih sredstev že dolgo ne vlagajo samo v bančne depozite. Odločajo se za različne vrste vrednostnih papirjev, pri tem pa pogosto uporabijo strokovno pomoč, saj gre za posebna znanja. A za zagotovitev pravilne računovodske obravnave mora računovodja ločiti posle, povezane z upravljanjem finančnih naložb, od poslov vlaganja v različne oblike skladov, pri čemer vlagatelj pridobi točke sklada.

Kaj prinaša novi MSRP 18

MSRP 18 prinaša najpomembnejše spremembe v računovodskem poročanju v zadnjih letih in od organizacij zahteva, da na novo proučijo celotno sestavo izkaza poslovnega izida. Ključne so predvsem zahteve za uvedbo novih kategorij v izkazu poslovnega izida, za razkrivanje meril uspešnosti, ki jih določi poslovodstvo, in za združevanje računovodskih informacij. Pri prvi uporabi standarda bo treba preračunati tudi primerjalne podatke.

Kdaj stroške demontaže usredstvimo

Demontaža je odstranitev obstoječega opredmetenega sredstva, običajno zaradi dotrajanosti. Povzroča pa določene stroške. Če so izpolnjeni pogoji, kot jih določajo računovodski standardi, jih organizacija vključi v merjenje nabavne vrednosti opredmetenega osnovnega sredstva ob njegovem začetnem pripoznanju ali v nabavno vrednost novega, ki zamenjuje odstranjenega. V preostalih primerih gre za odhodke obdobja.

Računovodska sodila

Konec decembra 2023 je Agencija za javni nadzor nad revidiranjem izdala stališče o revidiranju primernosti in pravilnosti sodil za delitev gospodarskih kategorij po dejavnostih. To ni uporabno le za revizorje, temveč za vse organizacije, ki so dolžne pripravljati ločene računovodske izkaze po dejavnostih, ker opravljajo gospodarsko javno službo, javno službo in tržno dejavnost ali regulirano in neregulirano dejavnost.

AKTUALNA ŠTEVILKA


Prebrskajte tudi po ostalih številkah revije IKS